Pazartesi akşamı, yani 3 Mart 2025 akşamı Kadro Pa'nın bir diğer oyununu ve açıkçası bizi en çok etkileyen oyununu, Heybesini Çiğneyen Katır'ı izledik. Zengin ve renkli bu oyunu konuşmak için ekiple bir araya gelmek de bizim için ayrı bir keyifti.

"Yolun getirdiklerini bir de kadın gözünden, iki kadının ellerinden izleyelim. Pembe desenli bir halının içerisinde, gönlü kırık, yasa yanık, keyiften mest, bağırıp çağlayan bacılar. Geleneksel motiflerin çiğnenip oradan buraya savruluşuna ağlayalım."
Genellikle klasik metinleri eğip bükerek, kendi eleştirilerini katarak günümüze yaklaşırsan ekip bu kez Dicle Doğan'ın hikayesi, rejisi ve koreografisiyle bir araya gelmiş. Bu oyunun yaratım sürecini size aktarmak bizim için biraz zor olacak çünkü sıra dışı ve kolektif bir işin ürünü. Herkesin elinin değdiği ama bu birçok elin birlikte harika bir ahenk yarattığı bir iş Heybesini Çiğneyen Katır. Oyunu izlemeden önce yürüyerek seyahat eden, koreograf ve performans sanatçısı Dicle Doğan hakkında bilgi edinmenizi öneririz. Çünkü "yol"a dair his ve düşüncelerini oyunun reisine o kadar güzel aktarmış ki uzun uzadıya konuşmak için bize bolca imkan sağlamış.
Aslında herkesin derdini ele alan oyun, ekibin bir arada çokça zaman geçirmesiyle birlikte olgunlaşmış. Türküsü, arabeski ve 9/8'liğiyle Esmani Kılıç tarafından ele alınan müzikleri bile başlı başına büyük bir zenginliğe sahip. Söyleşimizde bulunan seyircimizin yorumuyla "herkes heybesinden bir şeyler çıkarmış" bu oyun için.
Dicle Doğan'ın yolculuğunda kullanılan ve afişte de görebileceğiniz halı, oyunda önemli bir yer tutuyor. Adeta kendi başına bir karakter olarak sahnede yer bulan halı, "cinsiyet kalıplarını kıran motifler" yorumumuza da olacak sağladı. Ekibimiz içinde konuşurken de yorumumuz aynen şuydu zaten: "Oyunu izlemek halıdaki motifleri takip etmek gibiydi." Aslında oyunu izlemek tıpkı yolda olmak gibiydi de diyebiliriz. Hem gözyaşı hem dans, hem tekinsizlik hem de huzur...
Bizi her an farklı bir noktaya götüren ritim ve koreografiyle birlikte Simge Günsan ve Iraz Akçam'ın performansları kesinlikle tekrar tekrar izlemeye değer. Oyunu birçok kez izleyen seyircilerimizin de dediği gibi hayatımızın her döneminde farklı anlamlar çıkarabileceğimiz bir iş olmuş Heybesini Çiğneyen Katır. Bu güzel iş için Kadro Pa ekibine ve ev sahipliği için Kült Kavaklıdere ekibine çok teşekkürler.